Naturalna słodycz
Dlaczego miód jest słodki?
Miód jest słodki, bo zawiera cukier – odpowiedź na to pytanie jest dość oczywista. Cukier jednak niejedno ma imię… Wśród licznych węglowodanów, jakie znajdują się w miodzie, przeważają cukry proste, czyli glukoza i fruktoza, odpowiadające za słodki smak miodu oraz jego właściwości odżywcze. W miodach nektarowych jest ich około 32-40 %, natomiast w miodach spadziowych nieco mniej, bo około 30 %t.
Kolejnym cukrem, pod względem ilości w miodzie, jest sacharoza, czyli słodki dwucukier. Pochodzi ona z nektaru, a jej procentowa zawartość nie powinna przekraczać pięciu procent (przeciętnie około 2-3 procent). Sacharoza pod wpływem specjalnego enzymu – inwertazy – jest rozkładana w przewodzie pokarmowym pszczoły na cukry proste, czyli wspomnianą wcześniej glukozę i fruktozę. Jeżeli sacharozy w miodzie jest więcej niż pięć procent, oznacza to, że miód jest niedojrzały albo że został zafałszowany i wcale nie jest w stu procentach naturalny.
Glukoza, fruktoza i sacharoza to nie jedyne cukry, które występują w miodzie. Kolejnymi są:
- maltoza, zwana również cukrem słodowym, która również jest disacharydem,
- melocytoza, tzw. cukier modrzewiowy, występująca w miodach spadziowych,
oraz śladowe ilości innych wielocukrów: melibiozy, gencjobiozy, izomaltozy i innych.
Miód jest produktem czystym biologicznie i chemicznie, bogatym w cukry proste, kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, enzymy i biopierwiastki. Regularne stosowanie miodu i innych produktów pszczelich pozwoli uniknąć częstych stanów ogólnego osłabienia, przeziębień, alergii, problemów z układem krążenia, krwionośnym czy pokarmowym.
Pomimo tego, że miód jest niezwykle cennym i zdrowym produktem zawiera sporo kalorii i również podnosi poziom glukozy we krwi. Należy więc stosować go w rozsądnych ilościach, zwłaszcza gdy cierpimy na cukrzycę typu 2 lub gdy borykamy się z otyłością. Miód ponadto może zawierać śladowe ilości toksyny botulinowej, dlatego nie należy podawać go dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku.
Czy cukier w miodzie jest zdrowy?
Przyjmowanie w nadmiarze żadnego cukru nie można uznać za zdrowy nawyk. Jednakże cukry proste, czyli glukoza i fruktoza, wchłaniają się łatwiej i szybciej, niż cukry złożone. To dlatego mówi się, że wystarczy łyżeczka miodu, by poczuć przypływ sił i zwiększoną koncentrację – absorpcja cukrów, węglowodanów, jest bardzo szybka. Oczywiście miód, chociaż składa się głównie z „węgli”, to jednak zawiera też mnóstwo prozdrowotnych związków, enzymów, mikro i makroelementów. To również przemawia za tym, że jeśli już mamy słodzić herbatę, czy podjadać słodycze, to możemy spróbować ich ze zdrowszą alternatywą – MIODEM.
Skład chemiczny miodu :
Co zawiera polski naturalny miód pszczeli?
Kupując rodzimy miód pszczeli popieramy nie tylko polskie pszczelarstwo,
ale gwarantujemy dalsze istnienie milionów dziko rosnących roślin
i chronimy środowisko naturalne.
Co zawiera rafinowany cukier buraczany?

Tabelę opracowano na podstawie literatury pszczelarskiej i medycznej