Miód, Pszczelarstwo

Pyszne pierniki z miodem

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a w nasze domy wkrada się atmosfera magii i radości. Na kuchennych blatach zaczynają lądować składniki na tradycyjne pierniczki świąteczne.

Te wyjątkowe ciasteczka, nie tylko kuszą swoim zapachem, ale także tworzą niezapomniane wspomnienia, z których każdy z nas pragnie czerpać pełnymi garściami w świątecznym czasie.

W miarę zbliżających się świąt, nic tak skutecznie nie wprowadza nas w bożonarodzeniowy nastrój, jak zapach cynamonu, goździków czy miodu, unoszący się w powietrzu.

Przygotuj się na kulinarną przygodę, która wprowadzi Cię w radosny klimat nadchodzących świąt!

Przepis na pierniki z miodem – miękkie i puszyste

Ten przepis może spodobać się osobom, które nie mają ochoty czekać, aż ciasto dojdzie do siebie – oznacza to że można przygotować je spontanicznie, bez specjalnego okresu, w którym ciasto będzie „leżakować”. Można nazwać go przepisem dla spontanicznych lub zabieganych. Takie pierniczki będą gotowe do zjedzenia tuż po wystygnięciu.

Czego będziemy potrzebować?

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml płynnego miodu

Jeśli posiadasz skrystalizowany miód to nie szkodzi! Naturalny miód dobrej jakości podlega procesowi krystalizacji. Oznacza to, że stojąc na naszej półce ze stanu lejącego przejdzie w stan stały, który trzeba skrobać łyżką. By ponownie uzyskać płynny miód, możemy przeprowadzić
kąpiel wodną. Powinno to być wykonywane w garnku z wodą, do którego włożymy słoik lub inne naczynie z miodem. Woda nie powinna przekroczyć temperatury 45 stopni, ponieważ w wyższej temperaturze mód traci dużo swoich zbawiennych właściwości. W tym przypadku jako, że pierniczki i tak będą pieczone w piekarniku – większość enzymów w miodzie i tak ulegnie rozkładowi (denaturacji pod wpływem ciepła) dlatego nie musimy tutaj przestrzegać temperatury przy kąpieli wodnej.

Przygotowanie miękkich pierniczków z miodem

Do garnka wkładamy masło, cukier oraz wlewamy miód. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu mieszając cały czas. Należy pilnować by masa nie zaczęła wrzeć. Składniki mają jedynie rozpuścić się i połączyć w jednolitą masę.

Garnek zdejmujemy z palnika i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy jajka i sodę oczyszczoną. Mieszamy składniki łyżką. Do miski wlewamy masę z garnka po ostudzeniu. Całość mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Gdy składniki połączą się, posypujemy ręce mąką i lepimy kulę. Ciasto będzie się lepić i tak powinno pozostać – nie należy dosypywać większej ilości mąki. Tak wymieszane ciasto wkładamy na 15 minut do lodówki by się schłodziło. Dzięki temu przestanie się lepić i będzie gotowe do formowania pierniczkowych kształtów.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni góra-dół bez termoobiegu. Jeśli posiadamy stolnicę możemy jej użyć – jeśli nie blat kuchenny jak najbardziej wystarczy. Ciasto rozwałkujemy fragmentami, po oderwaniu porcji od całości masy. Grubość placka powinna wynieść ok. 0,5 cm. Wycinamy kształty foremkami. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 8-10 minut. Należy mieć na nie oko i wyciągnąć gdy się zarumienią. Tak przygotowane pierniczki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (roztopionym cukrem pudrem). Pierniczki z miodem przechowujemy w szczelnym pojemniku (słoiku lub
puszcze).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *