Właściwości zdrowotne
Miód to naturalna substancja słodząca, która wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. W jego składzie znajdziemy cenne witaminy B1, B2, PP, B6, H, A, C, D, E, K, a także biopierwiastki, takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź i krzem. Oprócz tego miód zawiera aminokwasy (m.in. alanina, leucyna, glutamina, arginina, metionina, aspargina, cystyna) i enzymy (inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza, oksydaza). Miód wyróżnia się działaniem antybiotycznym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym, dlatego stanowi naturalny środek wspierający odporność organizmu, po który chętnie sięgamy w okresach przeziębienia.
Zastosowanie Miodu
Bogaty skład miodu zapewnia możliwość jego zastosowania w medycynie. Miód wykorzystywany jest w leczeniu:
- układu pokarmowego – zapalenia żołądka i dwunastnicy, zapalenia jelita grubego ze skłonnością do biegunek, zapalenia jelita cienkiego, schorzenia wątroby i dróg żółciowych;
- chorób serca i układu krążenia – zwiększa siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego, obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwarytmicznie oraz zwiększa diurezę, rozszerza naczynia wieńcowe serca i polepsza krążenie;
- układu oddechowego – przeziębienia, zapalenia gardła, migdałków podniebiennych, zanik śluzówki górnych dróg oddechowych, chrypki, nieżytu tylnej ściany gardła i więzadeł głosowych, zapalenia błony śluzowej nosa oraz jako środek wykrztuśny;
- układu nerwowego – depresji, nerwic, stresu, wykazuje działanie uspokajające i zmniejszające napięcie nerwowe;
- chorób skóry – owrzodzeń, ropni, liszajów, wyprysków, zapalenia błon śluzowych jamy ustnej.
Miód, składając się przede wszystkim z węglowodanów, jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Glukoza i sacharoza ulegają bardzo szybkiej resorpcji, dlatego spożywanie miodu przyczynia się do szybkiego pozyskiwania przez organizm energii. Fruktoza wchłaniana jest do krwioobiegu znacznie wolniej, dlatego nie stymuluje wydzielania insuliny. Poziom węglowodanów w organizmie podnosi się powoli. Przez dłuższy czas utrzymuje się na stałym poziomie, po czym zaczyna wolno spadać. Mechanizm ten powoduje, że energia dostarczana jest do tkanek przez wiele godzin, co pozwala zachować sprawność fizyczną i somatyczną organizmu. Jest to szczególnie ważne dla sportowców i osób uczących się. Ponadto miód wzmacnia potencjał fizyczny i wytrzymałość zawodników, zarówno w czasie treningu, jak i w trakcie zawodów. Spożycie go po wysiłku umożliwia w krótkim czasie ustąpienie objawów zmęczenia i szybką odnowę wydatkowanej energii. W badaniach wykazano, że miód przyjmowany pomiędzy zawodami lub w przerwach meczów pozwalał na podwyższenie efektywności i lepszą tolerancję ponownego wysiłku.
W miodzie zaobserwowano obecność choliny, która reguluje poziom cholesterolu i zapobiega zaleganiu tłuszczów w naczyniach krwionośnych. Usuwa także tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka żółciowego. Pomaga w leczeniu zapalenia i marskości wątroby, a także w terapii pęcherzyka i dróg żółciowych, przy zatruciu ołowiem i innymi metalami ciężkimi. Cholina stanowi składnik błon komórkowych, także w mózgu. Jako neuroprzekaźnik acetylocholina pełni niezwykle ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, wspomaga pamięć i koncentrację. Niestety, wraz z wiekiem poziom choliny w komórkach mózgu obniża się, dlatego też istotne jest, aby dostarczać ją wraz z pożywieniem, np. miodem.
W miodzie stwierdza się także obecność enzymów. Jednym z enzymów jest oksydaza glukozowa, która powoduje utlenianie glukozy do kwasu glukonowego. W reakcji tej powstaje także nadtlenek wodoru – związek o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych.
Dobroczynne działanie miodu znajduje zastosowanie także w chorobach skóry. Wykorzystywany jest w leczeniu owrzodzeń na tle cukrzycowym, zakażonych ran odleżynowych, szczególnie u ludzi starszych, a także owrzodzeń zgorzelinowych i gruźliczych. Ponadto miód stosuje się w chorobach błon śluzowych, szczególnie w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia, paradontozie oraz schorzeniach jamy ustnej i dziąseł na tle grzybiczym (pleśniawki u dzieci). Miód okazał się skutecznym środkiem w zakażeniach chirurgicznych. U chorych z zakażonymi ranami pooperacyjnymi, przewlekłymi owrzodzeniami i ropniami miód dawał lepsze efekty lecznicze w porównaniu z powszechnie stosowanymi antybiotykami. Ponadto zaleca się go dzieciom czy rekonwalescentom jako czynnik wspomagający właściwe leczenie
Wzmocnienie organizmu – przepisy:
Wiele osób stosuje miód jako zdrowy zamiennik cukru i dodaje do gorącej herbaty. Należy jednak pamiętać, że miód traci swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 45°C, dlatego nie jest to najlepszy sposób na wzmocnienie odporności – chyba że dodamy go do przestudzonej herbaty. Jaka mikstura na odporność sprawdzi się więc najlepiej? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które warto włączyć do codziennego menu.
Rozgrzewająca mikstura z miodem i imbirem
Składniki:
plastry imbiru,
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
szczypta czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Do szklanki włóż kilka plastrów imbiru i zalej je wrzątkiem. Po przestudzeniu dodaj łyżeczkę ulubionego miodu, 2 łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki kurkumy oraz szczyptę pieprzu. Całość wymieszaj i pij póki ciepłe.
Właściwości:
Taka mikstura na wzmocnienie organizmu cudownie rozgrzewa i poprawia nastrój, a zawarte w niej składniki wspierają układ odpornościowy. Imbir pobudza, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Cytryna to bogate źródło witaminy C, a zarazem składnik korzystnie wpływający na pracę układu trawiennego. Kurkuma zawiera kurkuminę – silny przeciwutleniacz, który oczyszcza i wzmacnia organizm. Aby zwiększyć jej przyswajalność, warto spożywać kurkumę wraz z czarnym pieprzem, który jest źródłem piperyny.