Pyłek pszczeli

20,00 40,00 Słoik

Duży
Średni
Opis
Informacje o dostawie
Store Policies
Enquiries

Pyłek kwiatowy

Jak powstaje pyłek pszczeli?

Naturalny pyłek pszczeli jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek pszczeli jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor prawdziwego pyłku pszczelego również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy, jednakże w sposób naturalny w pyłku mogą wystąpić również ciemniejsze pyłki takie jak na przykład facelia, koniczyna czy mak.

Korzyści zdrowotne i właściwości pyłku pszczelego

Analizując i badając odżywcze oraz terapeutyczne walory pyłku pszczelego, odkryto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe, przeciwko promieniowaniu, jak również właściwości ochronne dla wątroby. W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono obecność ponad 250 substancji. Do ich zasadniczych grup zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy oraz biopierwiastki. Pyłek pszczeli ma wiele cennych dla naszego organizmu właściwości. Ze względu na dużą zawartość białka, spożywanie pyłku pszczelego polecane jest w niedoborach białka, np. w nieprawidłowo prowadzonej diecie wegańskiej lub wegetariańskiej czy diecie odchudzającej.

Pyłek pszczeli: jak stosować?

Wśród omawianych sposobów na to jak poprawnie stosować pyłek pszczeli wymienić należy następujące metody.

Sposób 1– 1 łyżkę pyłku należy na wieczór umieścić w letniej wodzie- rano spożywać na czczo. W ten sposób osiągniemy nawet 8-10 razy większą przyswajalność. Ten sposób jest poparty największą ilością literatury z zakresu apiterapii.

Sposób 2– 1 łyżkę pyłku należy dodawać do jogurtu, owsianki, kefiru na minimum pół godziny przed spożyciem w celu rozpuszczenia pyłku.

Kuracja pyłkiem pszczelim powinna trwać około 4 tygodnie, po których warto zrobić 1-2 tygodnie przerwy. Przerwa ta jest potrzebna organizmowi na odpowiednie przetworzenie substancji zawartych w pyłku. Zapobiega to zbyt wysokiej podaży którejś z witaminy lub jakiegoś aminokwasu czy mikroelementu. Kurację można powtórzyć dwu lub trzy krotnie. Najlepiej kurację pyłkiem pszczelim stosować w okresie jesiennym podczas sezonu grypowego oraz na przedwiośniu kiedy organizm jest osłabiony brakiem słońca oraz witamin pochodzących ze świeżych warzyw i owoców.

Pamiętaj! Pyłek kwiatowy, podobnie jak każdy inny produkt pszczeli może uczulać. Dlatego
też zalecamy zachowanie ostrożności w przypadku osób cierpiących na alergie. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia szczegółów stosowania kuracji produktami pszczelimi.

Szybkie dostawy

Dbamy o Twoje zamówienie

W naszym sklepie kładziemy ogromny nacisk na jakość i bezpieczeństwo dostaw. Specjalnie przygotowujemy każde zamówienie, aby dotarło do Ciebie w idealnym stanie. W szczególności dotyczy to naszych miodów oraz innych produktów pszczelich, takich jak świeczki czy pyłki.

Wszystkie nasze produkty są starannie pakowane, aby zapewnić ich ochronę podczas transportu. Dzięki temu możesz być pewien, że miód dotrze do Ciebie w nienaruszonym słoiku, a świeczki i pyłki w doskonałym stanie.

Zależy nam na Twojej satysfakcji, dlatego każdy etap dostawy jest przez nas kontrolowany. Dziękujemy za zaufanie i życzymy przyjemnych zakupów!

General Enquiries

There are no enquiries yet.

Customer Reviews

0 reviews
0
0
0
0
0

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Pyłek pszczeli”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *